Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Met een orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC) kan bijvoorbeeld beenlengte worden gecompenseerd, de afwikkeling verbeteren of meer stabiliteit bieden tijdens het lopen.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Voorgeschreven door een medisch specialist

Een OVAC wordt in veel gevallen voorgeschreven door een medisch specialist. Bijvoorbeeld een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of een reumatoloog. Bij een herhaalrecept kan de huisarts een verwijzing geven. In het medisch voorschrift staat een omschrijving van het probleem.

Aan de hand van de anamnese, het voetonderzoek, een blauwdruk, de beweegbaarheid en het voorschrift van de specialist bepaalt (register) podoloog of podotherapeut welke aanpassing nodig is.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

De levertijd van de OVAC ligt tussen de 2 en 4 weken, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Als de OVAC afgeleverd is, moet de cliënt na zes weken terugkomen voor de nacontrole, indien nodig. Bij de meeste OVAC’s merkt de cliënt vrij snel dat de mobiliteit of de houding van het lichaam verbeterd.

Geschikte schoenen voor OVAC

Het kan voorkomen dat patiënten een schoen aanbieden die niet geschikt is voor OVAC. Dan adviseren wij waar een confectieschoen aan moet voldoen. We proberen altijd de lichtste materialen te gebruiken voor de aanpassing, maar dit kan het gewicht van de schoen iets verhogen.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Vind een praktijk

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Frank Henzen. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker