Bekijk de onderstaande video

Uw voet is door uw podoloog onderzocht en er is geconstateerd dat een van uw spieren in uw onderbeen verzwakt is. Deze spier heet de tibialis anterior, dat is de voorste scheenbeenspier. Wij denken dat deze aandoening mede de oorzaak is van uw voet en enkelklachten. In deze video tonen we u de oefening om de tibialis anterior te versterken in 1 of beide onderbenen.

Waar loopt de tibialis anterior?

De tibialis anterior begint net onder de knie en loopt langs het scheenbeen naar de binnenzijde van de voet. De tibialis anterior brengt je voet na de landing rustig naar de grond en zorgt voor stabiliteit van de middenvoet tijdens het wandelen of rennen.

Meer over deze voetklacht

Over de oefening

De oefening is een kracht oefening met een elastieken band om de voet. De oefening met de elastische band kan de pees helpen te herstellen. U doet deze oefening op blote voeten, met een therapieband die aan een zware tafelpoot is bevestigd. De volgende benodigdheden zijn vereist:

  • Therapieband
  • Stevige tafelpoot

Stappen om de tibialis anterior te versterken:

  1. Ga op de grond zitten met uw gezicht in de richting van een zwaar meubelstuk, zoals een tafel
  2. Knoop de elastische band rondom deze poot
  3. Leg de lus van de therapieband over uw voet
  4. Schuif naar achteren tot de band op spanning staat, met gestrekt been. Dit is uw beginpositie
  5. Trek uw been op en houd uw hiel op de grond en beweeg uw voet omhoog in de richting van uw knie
  6. Houd uw voet 2 seconden in deze stand
  7. Breng uw voet langzaam terug in de beginpositie en ontspan uw voet

U voelt de spanning op de tibialis anterior aan de voorzijde van uw scheenbeen. Als u geen spanning voelt, dan moet u verder naar achteren schuiven, zodat het elastiek strakker komt te staan.

10 minuten per voet

U doet per voet de oefening zo'n 10 minuten, of tot aan de pijngrens. Het mag niet zo zijn dat u de volgende dag nog last heeft van de oefening, dan bent u iets te fanatiek geweest. Lukt het eenmaal pijnvrij 10 minuten dan mag er 5 minuten oefentijd bij! Zo bouwt u de belasting op tot u het 30 minuten achter kunt of 80 bewegingen achter elkaar, zonder pijn.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefening? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker