Wat is een platvoet?

Het woord zegt het al; een platvoet is een 'platte' voet. Het holletje dat normaal zichtbaar is onder de voet, is niet meer zichtbaar. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Platvoet bij kinderen

Platvoeten bij kinderen

Is een platvoet slecht?

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Tussen de 2-5 jaar heeft nog 30 tot 40% van de kinderen een platvoet, en bij kinderen tussen 5 en 12 jaar zien we het nog bij 10%.

Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet. Een bezoekje aan de podoloog of podotherapeut is dan nuttig.

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: soepele en stugge. De soepele is normaal bij kinderen. Bij een soepele platvoet wordt het holletje in de voet weer zichtbaar wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook wanneer het kind op de tenen staat.

Platvoet bij kinderen

Flexibele platvoet

Platvoet bij kinderen

Stugge platvoet

Meer informatie

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Een soepele platvoet is normaal bij kinderen. Een stugge platvoet is er vaak sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet.

Lees meer

Klachten van platvoeten bij kinderen

Meestal geeft een soepele platvoet geen klachten en verdwijnt vanzelf als het kind ouder wordt. Ook een stugge platvoet geeft lang niet altijd klachten, ongeveer 25% van de kinderen met een vergroeiing in de voet krijgt klachten.

Lees meer

Diagnose van platvoeten bij kinderen

Over het algemeen geven lichamelijk onderzoek en röngtenfoto's voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van platvoeten bij kinderen

Als uw kind een soepele platvoet heeft, en hij/zij heeft er geen last van, hoeft u er niets aan te doen. Wel kunt u bij het kopen van schoenen rekening houden met de platte voet van uw kind, zodat uw kind geen last krijgt van de platvoet.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker